Verslag van Hans van Houdt

De deelnemers van de regionale veldrit competitie waren de laatste zaterdag van oktober te gast bij wielervereniging Trias in Den Haag. Dat was voor het eerst en de kennismaking is goed bevallen. Op een technisch berijdbaar parkoers kon een ieder goed uit de voeten, wat tot mooie wedstrijden leidde. Mede in de hand gewerkt door de grote deelname, in totaal stonden er bijna honderd mannen en vrouwen aan de start, was er volop te genieten.

Toch waren het de leiders van de klassementen die de lakens uitdeelden. Hoewel, Jan Metselaar had het in de A-klasse niet eenvoudig om zijn succesvolle opmars voort te zetten. Op het iets te krappe parkoers voelde de renner van Ahoy’ voortdurend de adem van de Duitser Julian Lehmann in zijn nek. Pas in de laatste omloop lukte het Metselaar afstand van zijn achtervolger te nemen. ,,Tweemaal ben ik hard aangegaan’’, verklaarde hij. ,,Bij de tweede maal kon ik afstand nemen’’.

De Duitser was niet ontevreden met zijn tweede plaats. ,,Dit was pas mijn eerste wedstrijd sinds lange tijd’’, genoot hij na. ,,Ik studeer aan de Haagse Hoge School en heb me bij Trias aangemeld. In Duitsland reed ik bij de junioren in de nationale selectie. Die draad wil ik weer oppakken’’.

Excelsior renner Joeri Kouwenhoven werd derde, voor Rotterdammer Lennard van den Berg. Bij de mountainbikers was het podium volledig met renners van de Pedaalridder gevuld. Klassementleider Sandor Mol won onbedreigd, voor zijn clubgenoten Tijs van Gemert en Jan Hordijk. ,,Het gaat steeds beter’’, bevestigde Brabander Sandor Mol. ,,Meestal moet ik op gang komen, vandaag ging het vanaf de start al goed’’. Tijs van Gemert kon het alleen maar bevestigen. ,,Die man is voor ons een maatje te groot’’, pufte hij uit.

Uitblinker in de B-klasse was Swift coureur Jo Ferket. De renner uit het Zuid-Hollandse Valkenburg is 59 jaar, maar rijdt nog als een jonge hond. De koers werd geopend door jongeling Coen Groot van De Mol, die zowel Ferket als Jean-Paul Brunsveld meekreeg. Rondenlang reed het trio in elkaars gezelschap, een tempoverhoging van Ferket zorgde voor de beslissende afscheiding. ,,In het verleden heb ik mee gedaan aan marathons, verklaarde Jo Ferket zijn goede vorm. ,,Vorig jaar reed ik mee in twee wedstrijden van de veldrit competitie en dat is me goed bevallen, daarom doe ik nu mee aan de hele reeks’’.

Jean-Paul Brunsveld werd nog tweede, voor Coen Groot, terwijl Waardrenner Matthieu Hendriks net buiten het podium viel. Bij de vrouwen verdedigde thuisrijder Juul Hubert van De Spartaan haar leidende positie met verve. Het was wel haar eerste zege in het veldritseizoen. Lisette de Hoog van Restore werd voor haar zus Daniëlle tweede. Eigenlijk had Marijne Bos op de derde plaats moeten staan. De renster van Excelsior reed op een nieuwe fiets, maar was vergeten haar transponder over te zetten. Dan kom je, hoe jammer ook, niet in de uitslag. Zorg er voor dat er altijd zo’n ding op je fiets zit. Het is voor de jury ondoenlijk anders een goede uitslag neer te zetten en moeten daarom ook voor hun deze jammerlijke maatregel treffen.

Aanstaande zaterdag geen competitie, dan wordt er bij Avanti in Alphen aan de Rijn de districtskampioenschappen georganiseerd. Volgende week zaterdag gaan we verder bij Excelsior in Gouda op het parkoers langs rijksweg 12. Rugnummers moeten wel in het clubhuis van Excelsior worden afgehaald, wees dus op tijd in gezelschap van een goed werkende transponder. Heb je die niet, dan kan er altijd een worden gehuurd.

De uitslagen komen op Mylaps.

Hans van Houdt

 

Foto's van Henk Akerboom