Bron: www.sportwereld.nl

ZEVENHUIZEN - De Amerikaanse ProTour- ploeg van Garmin-Slipstream krijgt er volgend seizoen nog een Nederlandse renner bij. Michel Kreder stapt van de opleidingsploeg van Rabobank over naar het team van manager Jonathan Vaughters.

Kreder, 21 jaar pas, tekent een tweejarig contract bij de formatie, waar dit seizoen de Nederlanders Martijn Maaskant, Huub Duyn, Hans Dekkers en Ricardo van der Velde onder contract staan. Zij zijn ploeggenoten van onder meer de Amerikanen Christian Vande Velde, David Zabriskie en Tyler Farrar en de Brit Bradley Wiggins.

,,Dit is voor mij natuurlijk fantastisch,'' reageert Kreder, wiens broertje Raymond dit seizoen debuteert bij het opleidingsteam van Garmin. ,,Van hem heb ik goede verhalen gehoord over de ploeg en ik weet zelf natuurlijk ook waar de kwaliteiten van de ploeg liggen. Bovendien krijg ik als jonkie echt de gelegenheid om aan mezelf te blijven werken en beslis ik bijvoorbeeld mee over mijn wedstrijdschema.''

Vaughters hoopt Kreder in de toekomst vooral uit te kunnen spelen in heuvelachtige wedstrijden met een slotklim, het favoriete terrein van de youngster uit Zevenhuizen. Niet voor niets noemt hij Alejandro Valverde en Danilo di Luca als zijn favoriete renners en met hen hoopt hij de komende jaren de concurrentie aan te gaan in wedstrijden als de Amstel Gold Race, de Waalse Pijl en Luik-Bastenaken-Luik.

Vaughters, zelf een voormalige knecht van zevenvoudig Tourwinnaar Lance Armstrong, heeft nu weinig renners die in zulke wedstrijden goed uit de voeten kunnen en daarom toonde hij al langer interesse in de Zuid-Hollander, die ook in de belangstelling stond van het enorm succesvolle Team Columbia (de ploeg van onder meer Mark Cavendish, Kim Kirchen en André Greipel) en een nieuwe profformatie, het Britse Team Sky. Kreder: ,,Juist omdat er bij Garmin nu weinig renners rijden die goed zijn in de wedstrijden waar ik sterk ben, heb ik voor deze ploeg gekozen.''

Volgend jaar verhuist Kreder met zijn broertje naar het Noord-Spaanse Girona, waar de ploeg de Europese thuisbasis heeft. In het verleden zijn veel Amerikaanse coureurs voor korte of langere tijd neergestreken in die plaats. ,,Dat is voor mij natuurlijk ook een ideale uitvalsbasis om te trainen, niet ver van de Pyreneeën.''

Kreder is bezig aan zijn tweede seizoen bij Rabo's opleidingsteam. In het shirt van de bankiersformatie. Dit jaar presteert hij erg constant, met vier noteringen in de top-5 in de Ronde van Bretagne en overwinningen in de Ronde van Lotharingen en, recentelijk, de openingsrit van de zware Spaanse klimkoers Circuito Montañés. In het eindklassement van die wedstrijd werd hij achtste.

Kreder geldt als een van de favorieten voor de beloftentitel bij de NK wielrennen, komend weekeinde in Heerlen en Landgraaf. Dan dient hij niet alleen met tal van ploeggenoten af te rekenen, ook met drie familieleden. Naast zijn broer doen neven Wesley en Dennis mee, die bij de continentale ploeg Van Vliet-EBH Elshof rijden. Hun vaders zijn tweelingbroers en kwamen zelf op de fiets nooit verder dan de recreanten.