De 5e editie van de Joop Zoetemelk Classic belooft alle voorgaande records te breken. Het aantal voorinschrijvingen is met ruim 2200 een paar honderd meer dan in verleden jaar. 43 Teams van meer dan 5 personen hebben zich ingeschreven. Dat is twee keer zoveel als in 2010. Het aantal vrijwilligers dat op 19 maart in touw is bedraagt meer dan 100. De voorinschrijving is nu gesloten, maar op zaterdag 19 maart kan men nog inschrijven bij de start. Verleden jaar waren er in totaal bijna 3000 deelnemers. Dit jaar verwacht de organisatie dat aantal ruim te passeren. De organisatie is er klaar voor.

De vijfde editie van de Joop Zoetemelk Classic wordt verreden aan het begin van de lente op zaterdag 19 maart. Een echte Hollandse voorjaarsklassieker voor toerfietsers met start en finish bij Swift in Leiden. Om 8.30 zullen Joop Zoetemelk en de Leidse sportwethouder Frank de Wit samen het officiële startschot geven. Na het startschot pakken zij beiden de fiets om samen met duizenden andere fietsliefhebbers de tocht door het Groene Hart te maken.

Een echte col in de Joop Zoetemelk Classic. De Col du Bourg à la Crème
Het venijn zit in de staart bij de Joop Zoetemelk Classic 2011. Van een echte Hollandse voorjaarsklassieker verwacht je wind, waaiers en desnoods een buitje, maar geen cols.
Toch moeten alle deelnemers vlak voor de finish de Bult van Roomburg op, die voor deze gelegenheid is omgedoopt tot Col du Bourg à la Crème. Eenmaal boven is het een makkie naar de finish bij het Clubhuis van Swift. De Col du Bourg à la Crème is dit jaar voor de tweede keer opgenomen in het routeschema. Er kunnen vier afstanden gereden worden: 150, 75, 50 en een Fiets en Geniet-route van 25 km. Alle routes zijn helemaal uitgepijld en komen langs het standbeeld van Joop Zoetemelk in Rijpwetering. Onderweg zijn er stempel- en verzorgingsposten met wat te eten en drinken tegen de hongerklop.

Joop Zoetemelk Classic start van de Maand van het Groene Hart.
De Joop Zoetemelk Classic is het startevenement van de Maand van het Groene Hart. Er zijn meer dan 250 evenementen, op sportief , natuur en cultureel gebied. De routes van de Joop Zoetemelk Classic zijn speciaal ontworpen om de recreatieve waarde van het Groene Hart onder de aandacht te brengen. Ze komen langs de mooiste plekjes in een prachtig fietsgebied.

Start bij Swift, park de Bult Leiden. Inschrijving om 7.00 uur open
Op zaterdag 20 maart is de inschrijving om 7.00 uur open. Start en finish zijn bij Swift,
Willem van der Madeweg 1 in Leiden. Vanaf 7.30 kan er gestart worden voor de 150 km, vanaf 8.30 voor de 75 km, vanaf 9.30 voor de 50 km en vanaf 10.00 uur voor de 25 km. Er kan ingeschreven en gestart worden tot 12.00 uur.
Bij terugkomst krijgen alle deelnemers een fraai herinneringsvaantje met een afbeelding van Joop Zoetemelk en is het feest in de groet tent met de Leino’s. Vanaf 15.00 uur is de finale van Milaan-San Remo op een groot scherm in het clubhuis van Swift te zien.