Afgelopen zaterdag 13 maart werd de Witte Kruis Classic verreden. De combinatieploeg deed dit keer mee met; Willy Heeneman, Sven van Lijk, Paul Helderman, Lenn Harreveld, Johan Olsthoorn en Raymond Kreder. Ook dit jaar speelde de wind een belangrijke deel in het verloop van de wedstrijd. Na Zoetermeer en Leiden werden pas echt de open delen van de provincie Zuid-Holland opgezocht. Daar waar geen beschutting was van stedelijk gebied brak het peloton in vele stukken uit een.

Na zo'n 40 km reed de eerste waaier weg met drie renners van onze combinatieploeg! De continentale ploegen Jo Piels en Van Vliet waren vertegenwoordigd met 4 renners. Verder zijn veel ploegen met één renner vertegenwoordigd. De kopgroep weet een voorsprong van 1.45 min op te bouwen. Voor Delft was er een tussensprintje waardoor de kopgroep uitgedund werd naar 15 man. Hier verloor Paul het contact met de eersten en viel, na een poging om terug te keren, terug in de tweede groep.

Al op 40 km van de meet begonnen de twee blokken Piels en van Vliet elkaar te bestoken met wederzijdse demarrages. Met een goede organisatie in de tweede groep werd de voorsprong snel kleiner en kleiner. Demarrages volgende elkaar op en Raymond en Sven lieten ook van zich gelden. Op de Maasdijk met zo'n 15 km te gaan worden de eersten toch nog ingerekend.

Na een verwoede poging van een klein groepje in de laatste 10 km draait het toch uit op een massasprint van de twee groepen. Jos Pronk wordt net als vorig jaar winnaar. Bij Sven en Raymond was ondertussen de scherpte eraf en kwamen niet verder dan een 32e en een 23e plaats. Beste plek was uiteindelijk voor Paul die de laatste 30 km kon bijkomen van zijn eerdere inspanningen. Willy eindigde in zijn eerste officiële wedstrijd op de weg als 62e in het tweede peloton.

Al met al een goede wedstrijd met een spannend verloop.
Henk van Weers