Consternatie bij SWABO. De teamleiding zou de vrouwen willen verplichten op frames te rijden die ze zelf moeten betalen. Een deel van de entourage stapt op en sommige vrouwen kiezen een andere club. Het ergste is nog dat de ruzie via internet uitgevochten wordt. Nog zoiets bij de Volharding. De Utrechtse club biedt junioren een goed programma en uit het hele land trekken ze er naar toe. Dat er uiteindelijk maar zes renners opgesteld kunnen worden lijkt ze niet te deren. Van latere zorg.
Ook de Pedaalridders 3B-Hoek Lansingerland wil via een internetforum renners aan zich binden. Natuurlijk is professionalisering vaak goed, maar om op clubniveau al zo te werk te gaan gaat te ver. De ervaring leert dat dergelijke korte termijn-initiatieven doorgaans weinig bijdragen aan de sport. Clubs zien renners vertrekken, lokale wedstrijden worden verkracht door aversie en combines en coureurs verliezen het plezier in de sport. Ga gewoon fietsen bij een club uit de buurt. En als het programma dan tegenvalt, maak er dan zelf werk van. Staar je daarom niet blind op randzaken als een 'gratis' frame of zogenaamde buitenlandse wedstrijden.
En sponsoren, investeer gewoon in het clubwielrennen. Wat hebben teams als Robinson, B&E, Line Lloyd, Rietveld en Team Fuji Bike de sport nu helemaal gebracht? Sponsoren, renners en begeleiders: maak de sport op dat niveau niet belangrijker dan het is.